Siirry suoraan sisältöön

Mikä on ERC-20 Token?

Selitämme sinulle selkeästi mitä ERC-20 Token tarkoittaa ja miten se liittyy Ethereum teknologiaan.

Nykymaailma on pullollaan erilaisia digitaalisia tuotteita. Suosittu kryptovaluutta ja lohkoketju järjestelmä Ethereum perustuu täysin tokeneihin ja niiden käyttämiseen. Tokeneita voi ostaa, myydä tai vaihtaa.

Ethereum julkaistiin vuonna 2015 ja siitä lähtien se on kasvattanut suosiotaan valtavasti ja Ethereumia pidetäänkin yhtenä suurimmista vaikuttajista ja koko krpytovaluutta-skenen edelläkävijöistä.

Voidaankin todeta Ethereumin olevan kryptovaluuttojen hurjan kysynnän takana.

Ethereum-järjestelmässä tokenit eli rahakkeet/poletit edustavat digitaalisen maailman monipuolisia valikoimia, kuten kuponkeja, IOU:ita (esim. digitaalisesti allekirjoitettu velkakirja) tai jopa reaalimaailman aineellisia esineitä. Ethereum tokenit, eli rahakkeet ovat älykkäitä sopimuksia (smart contracts), jotka hyödyntävät Ethereumin omaa lohkoketjua.

Kryptovaluutta- ja lohkoketjujärjestelmänä suosittu Ethereum perustuu täysin Lohkoketjuun kuuluviin tokeneihin ja niiden käyttämiseen, joita voidaan myydä, ostaa tai vaihtaa.
ERC-20 tyypin Tokeneita pidetään yhtenä merkittävimmistä tokeneista. ERC-20 on itsessään jo niin erinomainen ja pitkälle kehitelty keksintö, että siitä on muodostunut eräänlainen tekninen standardi. Tämän vuoksi kaikki Ethereum lohkoketjuun perustuvat älykkäät sopimukset (smart contract) pohjautuvat ERC-20 Tokeniin.

Moni hyvin tunnetuista digitaalisista valuutoista eli kryptovaluutoista hyödyntää ERC-20 Standardia. Näitä tunnettuja tokeneita ovat mm. Maker (MKR), Basic Attention token (BAT), Augur (REP) ja OmiseGO (OMG).

ERC-20 Token

Mitä tarkoittaa ERC-20?

ERC-20 Token on yksi merkittävimmistä Ethereum tokeneista. ERC-20 on muodostunut tekniseksi standardiksi; sitä käytetään kaikkiin Ethereum lohkoketjun älykkäitä sopimuksia hyödyntävien tokenien toteuttamiseen ja se tarjoaa samalla luettelon säännösitä, joita jokaisen Ethereum-pohjaisen tokenin on noudatettava.

ERC-20 on osittain samanlainen kuin Bitcoin (BTC), LiteCoin (LTC) tai mikä tahansa muu kryptovaluutta sillä ERC-20 tokenit ovat myös lohkoketju-pohjaisia resursseja, jotka omaavat rahallisen arvon ja niitä voidaan lähettää ja vastaanottaa. Suurin eroavaisuus on se, että ERC-20 Tokeneilla ei ole omaa lohkoketjua, vaan ne kaikki ovat osa Ethereum verkkoa.

ERC-20 Tokeneiden yleiset säännöt

Vuoden 2019 Lokakuusta lähtien, kryptovaluutta markkinoille on rekisteröity yli 200,000 ERC-20 standardiin perustuvaa tokenia, jotka kaikki sijaitsevat Ethereumin pääverkossa. ERC-20:n merkitys on erityisen varteenotettava; Se määrittelee jokaiselle tokenille yhteiset säännöt, joita jokaisen Ethereum-pohjaisen rahakkeen on noudatettava. Säännöt jakavat mm. seuraavat yhteiset määrittelyt:

1. Kuinka tokeneita eli rahakkeita voidaan siirtää
2. Miten siirtotapahtumat voidaan todentaa ja hyväksyä
3. Miten käyttäjät pääsevät käsiksi dataan tokeneista ja näkevät tokeneiden kokonaismäärän
Kaikki edellä mainittu tarjoaa kyseisen tokenin asiantuntijoille ja kehittäjille mahdollisuuden ennustaa ja tarkastella tarkasti, miten uudet tokenit tulevat toimimaan valtavassa Ethereum-järjestelmässä.

Tämä yksinkertaistaa kehittäjille asetetut tehtävät siten, että he voivat jatkaa työtään pelkäämättä sitä, että jokainen uusi projekti alkaisi täysin alusta, toisin sanoen pyörää ei tarvitse keksiä uudelleen joka kerta uutta tokenia luodessa ja julkaistaessa, kunhan kehittäjä muistaa noudattaa Ethereumin ERC-20 Tokenille asetettuja sääntöjä.

Tämä on myös välttämätöntä, sillä se takaa yhteensopivuuden Ethereumissa annettujen monien erilaisten tokeneiden välillä.
Onneksemme valtaosa tokeneiden kehittäjistä on noudattanut kehitystyössään ERC-20 sääntöjä, mikä tarkoittaa että suurin osa uusista tokeneista on julkaistu Ethereumin alkuperäisten kolikoiden kautta ja ovat ERC-20 yhteensopivia.

Ostaaksesi mitä tahansa ERC-20 standardia käyttävää tokenia, tulee sinulla olla lompakko, joka on yhteensopivia kyseisten ERC-20-Tokeneiden kanssa. ERC-20 tokenit ovat jo niin suosittuja, että lompakoillekin löytyy useampia eri vaihtoehtoja.

Kuusi erilaista funktiota märitetty ERC-20:lle

ERC-20 määrittelee kuusi erilaista toimintoa hyötyäkseen muista Ethereum-järjestelmän tokeneista. Nämä funktiot ovat pääsääntöisesti perustoiminnallisuuteen liittyviä kysymyksiä, sisältäen tavan tokeneiden siirtämiseen, sekä sen miten käyttäjät pääsevät käsiksi tokeniin liittyviin tietoihin.

Yhdessä nämä toiminallisuudet ja signaalit varmistavat sen, että erityyppiset Ethereum tokenit toimivat kaikki yhtäläisesti missä tahansa paikassa Ethereum-järjestelmässä.Melkein kaikki digitaaliset lompakot, jotka tukevat ether-valuuttaa, tukevat myös ERC-20-standardiin pohjautuvia tokeneita. ERC-20 on kuitenkin kohtalaisen uusi tuote, mutta sitä kehitellään tarkoituksena luoda uusia Token-standardeja Ethereum järjestelmään.