Koti mika-on-nft

Mikä ihmeen NFT?

NFT eli Non-Fungible Token, on varmasti yksi lähitulevaisuuden merkittävimmistä keksinnöistä.

Mikä on NFT?

NFT lyhenne tulee englannin kielen sanoista non-fungible (ei-vaihdettava) token. NFT:t voidaan pitää uudenajan yhtenä edistyneimmistä tavasta yksilöidä virtuaalisia kohteita ja pitää tarkkaa kirjaa niiden omistussuhteista, mm. siitä kuka on kyseisen NFT:n luonut, kuka sen on ostanut ja kenelle se on myyty.

Non-fungible tokeneita voidaan jälleenmyydä loputtomia kertoja, mutta kyseisellä NFT:llä voi olla vain yksi omistaja kerrallaan. omistajuussuhde siirtyy ostotoimeksiannon hyväksymisen jälkeen seuraavalle omistajalle.

Jälleenmyyntihinta muodostuu kyseisen tokenin kysynnästä. Yksittäisen NFT:n aiemmat ostohinnat kirjataan myös tarkasti siten, että kuka vain voi käydä tarkistamassa aiempien ostotoimeksiantojen hinnat, esimerkiksi millä hinnalla kyseinen token on myyty ensimmäistä kertaa ja mihin hintaan sen voi ostaa nyt.

Parhaat välittäjät

 • 4.3/5
  nexo.ioLogo
  nexo.io
  Steikkaus
  APY asti 8%
  42+ Kryptovaluuttaa
  Mukaan lukien Bitcoin, Litecoin, Ethereum, XRP
  On saanut käyttäjiltä hyviä arvosteluja
  Laadukkaalle käyttökokemukselle
  • 1 Maksutavat/talletustavat
  • APY ehdoista riippuen 8 % Tarjoaa jopa
  • €2000000 Talletusraja

 • Nopea talletus4.6/5
  Plus500Logo
  Plus500
  Perustaa/aloittaa2007
  Luotettava pelaaja
  0+ Kryptovaluuttaa
  Mukaan lukien
  On saanut käyttäjiltä hyviä arvosteluja
  Laadukkaalle käyttökokemukselle
  • 0 Maksutavat/talletustavat

  77 % piensijoittajista voi menettää rahaa käydessään kauppaa CFD-tuotteilla tämän palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita tarkasti, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi.

 • 4.6/5
  bitpandaLogo
  bitpanda
  Steikkaus
  APY asti yes%
  0+ Kryptovaluuttaa
  Mukaan lukien
  On saanut käyttäjiltä hyviä arvosteluja
  Laadukkaalle käyttökokemukselle
  • 0 Maksutavat/talletustavat
  • APY ehdoista riippuen yes % Tarjoaa jopa

 • Nopea talletus4.8/5
  coinmotionLogo
  coinmotion
  Suomenkielinen
  Livechat
  5+ Kryptovaluuttaa
  Mukaan lukien Bitcoin, Litecoin, Ethereum, XRP
  Kryptovaluuttakortti
  matalat kulut
  • 3 Maksutavat/talletustavat
  • €2500 Talletusraja
  • €20000 Kuukausittainen talletusraja

 • Nopea talletus4.8/5
  etoroLogo
  etoro
  Suomenkielinen
  Livechat
  51+ Kryptovaluuttaa
  Mukaan lukien Bitcoin, Cardano, Polygon, Avalanche
  Kryptovaluuttakortti
  matalat kulut
  • 13 Maksutavat/talletustavat
  • APY ehdoista riippuen 4.3 % Tarjoaa jopa
  • €10000 Talletusraja

 • Uniikki virtuaalinen assetti

  Non-Fungible, eli ei-vaihdettava tarkoittaa ennemminkin sitä, että se on ainutlaatuinen, uniikki assetti, eikä sitä voida korvata muilla. Esimerkkinä kryptovaluutoista Bitcoin, Bitcoinin voit halutessasi vaihtaa toiseen bitcoiniin ja saat vastineeksi tismalleen saman asian, joka ei ole uniikki.

  Esimerkkinä uniikista, (Non-Fungible) ei vaihdettavasta tuotteesta jokin harvinainen maalaus, kuten vaikka Mona Lisa, sinulla ei ole mahdollisuutta vaihtaa sitä toiseen Mona Lisaan sillä alkuperäisteoksia on vain yksi. Voit kuitenkin vaihtaa Mona Lisa -maalauksen johonkin toiseen harvinaiseen maalaukseen säilyttäen kummankin ainutlaatuisuuden (harvinainen tavara vaihdetaan toiseen harvinaisuuteen).

  Ethereum NFT – Miten voin ostaa?

  Suurinosa, melkein kaikki NFT:t ovat osa Ethereum lohkoketjua. Ethereum on tämän hetken yksi suosituimmista kryptovaluutoista, jonka vuoksi kyseisiä tokeneita voidaan ostaa suoraan Ethereumilla.

  Voit vaihtaa omaa rahaasi Ethereumiksi ja sitten ostella taideteoksia, siten että vain sinä olet niiden omistaja. Toiset lohkoketjut ovat yrittäneet luoda itselleen myös NFT:tä, mutta ovat epäonnistuneet suuresti.

  Ethereum on ja tulee hyvinluultavasti olemaan ainut luotettava ja 100% läpinäkyvä lohkoketju, joka tähän pystyy.

  NFT:n takana muuttamaton lohkoketjuteknologia

  NFT:n omistussuhteet ja myyntihinnat kirjataan lohkoketju-teknologian avulla. Kyseisen lohkoketju on kehitetty jo vuonna 2017, mutta nousi suureksi menestykseksi, kun virtuaalisten kohteiden kauppahinnat suuntasivat räjähdysmäiseen nousuun keväällä 2021.

  Tässä artikkelissa perehdytään käytännöntasolla non-fungible tokeneihin nykyajan merkittävimpien esimerkkien kautta.

  NFT lohkoketju perustuu mukauttamattomaan, eli sellaiseen todennussarjaan, jota ei ole mahdollista käsin muokata, kun kirjaus on tehty. Täten NFT -kirjauksien vuoksi on mahdollista todentaa tiettyjä asioita tapahtuneen varmasti.

  Jack Dorsey Twitter NFT -esimerkki.

  Twitterin perustaja Jack Dorsey huutokauppasi ensimmäisen twiittinsä twitter-alustalla Non-Fungible tokenina, jonka kauppahinnaksi tuli 2.9 miljoonaa dollaria. Jack Dorsey lupasi koko kauppasumman päätyvän hyväntekeväisyyteen.

  NFT-lohkoketjunkirjauksien avulla pystytään todentamaan ja varmentamaan, että Jack Dorsey todella myi ensimmäisen twiittinsä kyseiseen hintaan ja se on autenttisesti Twitterin perustajan Jack Dorseyn henkilökohtaisesti myymä virtuaalinenteos.

  Beeple :n taideteokset NFT:na

  Mike Winkelmann, taiteilija nimeltään beeple, keksi keinon tehdä jokaisesta tietokoneella luomastaan taideteoksesta uniikin, lisäämällä ne NFT-lohkoketjuun, täten hän käytännössä myi teostensa omistusoikeuden toisille henkilöille, jotka arvostivat hänen taidettaan.

  Yksi kuuluisimmista hänen teoksistaan oli nimeltä BULLRUN. BULL Run taideteoksiin hän asetti myytävän määrän, jota ei jälkikäteen voida muuttaa suuremmaksi eikä pienemmäksi. Kyseinen määrä valikoitui viideksi tuhanneksi kappaleeksi. Joten maailmassa on tällä hetkellä 5000 BULL RUN taideteoksen omistajaa ja tämä määrä on täysin muuttumaton.

  Suurimman summan Winkelmann sai kun myi taideteoksen nimeltä ”The first 5000 days”, jossa on kaikki hänen taideteoksensa kyseisiltä päiviltä kerättynä yhteen ainoaan kuvaan. Tämän loppu hinnaksi tuli n. 69 miljoonaa dollaria.

  Christies on virtuaalivaluutta kauppa, jossa voidaan huutokaupata omia virtuaaliassetteja, sekä halutessaan taiteilijalla (sinulla?) on mahdollisuus muuntaa virtuaalinen taideteoksesi Non-Fungible Tokeniksi.

  Internetistä löydät useita eri virtuaaliassetti kauppapaikkoja, mutta thdäksesi ostoksen on sinun luotava itsellesi virtuaalinen lompakko (crypto/virtual wallet).

  Cryptokitties, oli yksi ensimmäisistä NFT-lohkoketjuun siirretyistä asseteista, jotka ovat nykyään keräilijöille erittäin suuressa merkityksessä. Tämän hetken yksi kuumimmista nousijoista on CryptoPunk, muun muassa Faze Banks, oikealta nimeltään Richard Bengston, Faze Clanin perustaja promotoi cryptopunkkeja jatkuvasti ja on saanut nostettua niiden suosiota varakkaammissa piireissä.

  Influencereilla on valtava vaikutus virtuaaliassetteihin, kuten Non-Fungible Tokenien hintaan ja kysyntään.

  NFT ovat siis hyvä tapa tehdä digitaalisesta omaisuudesta yksilöitävää, jolloin vain yksi ihminen voi omistaa alkuperäisen teoksen. NFT:tä hyödynnetään jo pitkälti digitaalisessa taiteetta, grafiikoissa, musiikissa ja monessa muussa. Hyvä esimerkki musiikissa esiintyvästä NFT kaupasta on artisti ja musiikintuottaja RAC tekemä sopimus 1 miljoonan dollarin arvosta.